Szkolenie ma na celu:

  • przygotowanie stanowiska pracy zgodnie z wymogami i obowiązującymi przepisami BHP i p poż.;
  • opracowywanie systemów i zasad zachowania higieny w procesie produkcji żywności;
  • projektowania, organizacji i prowadzenia punktów gastronomicznych;
  • zasad technologii kulinarnej;
  • profesjonalnej obsługi konsumenta;

Program kursu:

  1. Praktyczne aspekty realizacji zasad GHP/GMP.
  2. Dobra praktyka higieniczna i produkcyjna HACCP.
  3. Zasady BHP i p.poż.
  4. Zasady projektowania, organizacji i zarządzania punktami gastronomii.
  5. Maszyny i urządzenia wykorzystywane w procesie produkcji żywności (niezbędne, opcjonalne, zalecane).
  6. Zasady technologii żywienia.
  7. Receptury i przepisy kulinarne.
  8. Zasady obróbki i porcjowania. Wydawanie posiłków.
  9. Dokonywanie oceny jakości posiłków.
  10. Zasady kalkulacji w gastronomii.
  11. Sposoby dekorowania i eksponowania.
  12. Profesjonalna obsługa klienta.
  13. Zajęcia praktyczne w restauracji i/lub w zakładzie zbiorowego żywienia.

Wymagania wstępne dla uczestników

  • aktualna książeczka badań sanitarno ? epidemiologicznych;
  • ubranie ochronne, obuwie na zmianę;

Dla kogo?

Kurs gastronomiczny kierowany jest do osób, które chcą pracować w gastronomii.

Organizacja:

  • Tryb: weekendy (9.00 – 15.00)
  • Status: grupowe
  • Liczba godzin: 80
  • Grupa: 4-6 osób
  • Koszt: 800 zł

W ramach szkolenia zapewniamy:

  • materiały piśmiennicze (długopis, notatnik, teczka),
  • materiały szkoleniowe (skrypt),
  • przerwa kawowa (napoje ciepłe i zimne, ciastka),
  • Certyfikat CKP ? w języku obcym,
  • zaświadczenie ukończenia szkolenia (MEN),
  • miła atmosfera i możliwość konsultacji on-line przez miesiąc po zakończeniu kursu

Perspektywy zatrudnienia:

Punkty gastronomiczne, restauracje, bary, punkty żywienia zbiorowego.

Szkolenia zawodowe

Kurs gastronomiczny

Pobierz formularz zgłoszeniowy